Doe mee met ons onderzoek!

Wat is de cladis proefpersonendatabase?

De CLaDis-proefpersonendatabase is een database van kinderen van 0 tot 18 jaar, met en zonder taalstoornissen, die graag willen deelnemen aan één van onze onderzoeksprojecten. Ouders kunnen desgewenst één of meerdere kinderen aanmelden.

Waarom zo’n database maken?

We besteden veel tijd aan het zoeken naar deelnemers voor onze onderzoeken. Er zijn ook veel mensen die graag zouden willen deelnemen, maar die bijvoorbeeld niet bereikbaar zijn via onze gebruikelijke contacten of niet weten wat voor onderzoek er allemaal is. We willen dit proces makkelijker maken voor deelnemers en onderzoekers, door een deelnemersregistratie voor onze onderzoeken te introduceren.

Welke informatie wordt vastgelegd?

Wij vragen u om informatie over de leeftijd van uw kind(eren), taalgebruik en andere demografische informatie over uw gezin. We vragen ook welke diagnose van spraak- of taalstoornissen ze hebben, indien aanwezig. Ook vragen wij om uw contactgegevens, zodat wij contact met u kunnen opnemen over specifieke onderzoeken.

Hoe worden onze gegevens behandeld?

Om u te registreren voor deelname aan het CLaDis-onderzoek, hebben wij specifieke informatie van u nodig. Deze gegevens worden opgeslagen in onze CLaDis-database, die zich bevindt op een veilige server binnen de Rijksuniversiteit Groningen. Alleen personeelsleden van de Rijksuniversiteit Groningen die bij het CLaDis-onderzoek zijn betrokken, hebben toegang tot deze database. Wij zullen uitsluitend contact met u opnemen over eventuele deelname aan onderzoek van het CLaDis lab. 


Wij bewaren de door u verstrekte gegevens voor een onbepaalde periode. Niettemin kunt u op elk gewenst moment besluiten om u uit te schrijven door ons een e-mail te sturen naar cladis-research@rug.nl. Na ontvangst van uw verzoek zullen wij uw persoonlijke gegevens, zoals naam, (e-mail)adres en telefoonnummer, onzichtbaar maken in onze database. 

De verwerking van de genoemde persoonsgegevens is wettelijk gebaseerd op uw toestemming. U geeft toestemming door middel van inschrijving via het aanmeldingsformulier als proefpersoon.

Kan mijn kind meedoen als het twee- of meertalig is?

Ja! Veel van ons onderzoek gaat over presteren binnen de Nederlandse taal, daarom zijn de meeste toetsen in het Nederlands. Soms kunnen kinderen echter ook een andere taal spreken. Voor ouders die geen Nederlands spreken gebruiken wij ook vertaalde formulieren. Ons team is ook erg internationaal!

Wanneer en waar vindt het onderzoek plaats?

We maken afspraken met ouders op een plaats en tijd die voor hen uitkomt. De tests kunnen thuis worden gedaan, op de universiteit of, voor kinderen die ook een hersenscan doen, in het ziekenhuis in Groningen (UMCG).